دسته‌بندی نشده

موتور برق چیست و چگونه کار می کند؟

موتور برق چیست؟

موتور برق دستگاهی است که با مصرف سوخت (بنزین، گاز یا گازوئیل) برق تولید می‌کند. به عبارت بهتر، موتور برق با مصرف سوخت یک موتور را به حرکت در می‌آورد و آن موتور ژنراتور را می‌چرخاند و ژنراتور برق تولید می‌کند.

موتور-ژنراتورهای برق اضطراری در توان‌هایی در محدوده چند کیلوولت-آمپر تا چندهزار کیلوولت-آمپر وجود دارند و باید با توجه به مصرف وسایل و بارها، از بین آن‌ها بهترین گزینه را انتخاب کرد. راه‌اندازی موتور-ژنراتورها معمولاً در 8 تا 15 ثانیه به طول می‌انجامد و پس از آن می‌توانند به خوبی برق مصرف‌کننده‌ها را تأمین کنند. توان خروجی ژنراتورهای برق اضطراری، مشابه UPS، برحسب توان ظاهری (ولت-آمپر) بیان می‌شود. این توان ظاهری برای محاسبات باید به توان اکتیو (P) تبدیل شود و سپس برآورد مصرف انجام شود.

اجزای اصلی مولد برق اضطراری عبارت‌اند از:

  • موتور: وظیفه موتور تبدیل انرژی سوخت‌ (گازوئیل، بنزین و گاز طبیعی) به به انرژی مکانیکی است.
  • ژنراتور: ژنراتور انرژی مکانیکی تولیدی موتور را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند.
  • تنظیم‌کننده ولتاژ: تنظیم کننده خودکار ولتاژ که به AVR معروف است، از یک مدار الکتریکی تشکیل شده که با اندازه‌گیری ولتاژ ژنراتور و مقایسه آن با ولتاژ مرجع (مبنا) که از قبل برای آن تعریف شده است، ولتاژ را با ولتاژ مصرف‌کننده تنظیم می‌کند.
  • تنظیم‌کننده سرعت: تنظیم کننده سرعت که به آن «گاورنر» می‌گویند با اندازه‌گیری فرکانس برق ژنراتور و مقایسه با فرکانس مبنا که از قبل برای آن تعریف شده است، سرعت موتور را تنظیم می‌کند تا فرکانس برق ژنراتور تنظیم شود.

 

 

انواع موتور برق

انواع موتور برق

مولدهای برق اضطراری را معمولاً برا اساس دو عامل دسته‌بندی می‌کنند. اول نوع سوخت مصرفی و دوم نوع روشن شدن موتور.

بر اساس نوع سوخت مصرفی، موتور برق‌ها به سه دسته زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • موتور برق دیزلی (دیزل ژنراتور)
  • موتور برق بنزینی
  • موتور برق گازی یا گازسوز

 

موتور برق دیزلی


موتور برق دیزلی

مولد برق اضطراری دیزلی انرژی حاصل از سوخت گازوئیل را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند و به آن اصطلاحاً «دیزل ژنراتور» می‌گویند.

 

دیزل ژنراتورها در توان‌های چند کیلوولت-آمپر تا چند مگاولت-آمپر ساخته می‌شوند و برای کاربری دائمی بسیار مناسب و قابل اعتماد هستند. خطرات آتش‌سوزی و انفجار این نوع ژنراتورها را تهدید نمی‌کند و در کل نسبت به سایر مولدهای برق اضطراری ایمن‌تر هستند.

 

موتور برق بنزینی

موتور برق بنزینی

بنزین نسبت به سایر سوخت‌ها دردسترس‌تر است. اما نکته‌ای که وجود دارد، عمر مفیدش کم بوده و قابلیت اشتعال آن نسبت به سوخت‌های دیگر بیشتر است. همچنین، در هوای سرد، راه‌اندازی آن نسبت به موتورهای دیزلی ساده‌تر است.

 

موتور گازسوز

موتور گازسوز

مولدهای برق اضطراری بنزینی و گازسوز از نظر عملکرد مشابه هم هستند، اما این نوع سوخت آن‌هاست که تفاوت دارد. این موتور برق به دلیل نوع سوخت، کم‌مصرف است و باعث کاهش آلودگی هوا می‌شود. همچنین، هزینه‌های کمتری نسبت به نوع بنزینی دارد. البته نکته مهم این است که منبع سوخت آن به سادگی در دسترس نیست.

 

انواع موتور برق بر اساس نوع روشن شدن

 

موتور برق هندلی

استارت این نوع ژنراتور دستی است و با همان هندل انجام می‌شود. برای روشن کردن این موتور-ژنراتورها باید یک طناب را با دست کشید و موتور را چرخاند.

موتور برق استارتی

این نوع ژنراتورها با دکمه استارت و با استفاده از باتری روشن می‌شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *